Friday, February 22, 2008

ကာလသားဟင္းခ်က္နည္း


ကုသိုလ္ မက်ိန္းေသေသာ္လည္း ၀မ္း ၀ နားျငီးသက္သာ ရပ္ကြက္ ေအးခ်မ္းမည့္ ကာလသားဟင္းခ်က္နည္း....။

ခပ္စြာစြာရန္လို ဟိန္းေဟာက္တတ္ေသာ ေခြးတစ္ေကာင္ကို ေလးေလးစားစား ၾကင္ၾကင္နာနာ အသိအမွတ္ျပဳမွဳျဖင့္ သက္သက္သာသာ နတ္ရြာစံပါေစ။
၀ိၫာဥ္ မဲ့သြားေသာ ဘုန္းေတာ္ၾကီးျမတ္လွသည့္ ထိုေခြးမသာအား ေကာက္ရိုးမီးခပ္ျပင္းျပင္းျဖင့္ မီးျမွဳိက္ပါ။

ကုန္းေကာ့ေဖာင္းၾကြလာေသာ ခႏၶာကိုယ္အား ဓါးျဖင့္ ျခစ္ ကာ အေမြးမ်ားေျပာင္ပါေစ။ ေခြးသား ခြဲစိတ္ ျဖတ္ေတာက္ျခင္းအတြက္ အရက္ပ်ံစိမ္ထားေသာ ခြဲဓါးမလုိပါ ။ဂ်ဴတီကုတ္မလိုပါ ၊ဇာဂနာမလိုပါ၊ နားၾကပ္မလုိပါ အဆင့္ဆင့္ေသာ ေခြးဖ်က္နည္း ကို ေဖာ္ျပလွ်င္ ရွည္ပါလိမ့္မည္ .. ေခြးသားအေနေတာ္ရျပီဆိုၾကပါစို႔...။

၁။ဂ်င္းငါးက်ပ္သား (ဂ်င္းထည့္ရမည္)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆယ့္ငါးတက္
၃။ ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ကိုးလံုး(အနွစ္မ်ားမ်ားရရန္)
၄။ ငရုတ္သီးပြၾကီးဆယ့္ေလးေတာင့္ ( အာျပဲခ်င္လွ်င္ပိုသံုး)
၅။ ပဒဲေကာ ငါးက်ပ္သား
၆။ စမုံမိ်ဳးငါးပါး တစ္က်ပ္သား
၇။ ကရေ၀းရြက္ ေျခာက္ရြက္
၈။ စပါးလင္ သံုးပင္ ( လင္ငယ္မျဖစ္ရ မူလ ျဖစ္ရမည္ သံုးပင္)
၉။ ငရုတ္ေကာင္း တမတ္သား ( ငယုတ္ ေကာင္း မဟုတ္ )
၁၀။ နိဗၺာန္ရြက္ တက်ပ္သား ( ေဆးေျခာက္ဟုလည္းလြဲမွားစြာေခၚၾကသည္)

အထက္ပါ ဆယ္မိ်ဳးေသာ အရာတို ့အား လွီးျဖတ္ ထုေထာင္း ညက္ေျခ ေရာစပ္ျပီးပါက အိုးေကာင္းေကာင္း ၾကီးၾကီး ထဲတြင္ ဆီ နွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သားျဖင့္ သတ္ပါ။ ဆီအေလာေတာ္သတ ္ျပီး လွ်င္ တိတိက်က် မွန္မွန္ကန္ကန္ တံုးတစ္ထားေသာ ေခြးသားမ်ားအား ထည့္ပါ ။ ငရုတ္ဆံုေဆးေရထည့္ပါ ။ အိုးဖံုးပိတ္၍ နွပ္ပါ မီးျပင္းလိုက္ ေပ်ာ့လိုက္ အေလာေတာ္ ခ်ိန္ေပးပါ ရွဲရွဲသံထြက္လာလွ်င္ အိုးၾကီးကို ယုယုယယ သြက္သြက္လက္လက္ မိမိရရ ကိုင္ဖြင့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ေရ အေနေတာ္ ထည့္ကာ ျပန္လည္၍ နွပ္ထားပါ ။ ထိုနည္းအတိုင္း အသံျမည္ လာတိုင္း အိုးဖြင့္ ေရထည့္ျခင္းျပဳလုပ္ျပီး နာရီအနည္းငယ္အတြင္း အလြန္နူးအိအရသာ
ရွိလွသည့္ ေခြးသားဟင္းတခြက္ရပါလိမ့္မည္။
ေခြးေခါင္းကို စြတ္ျပဳတ္လုပ္ကာ ပါးစပ္တြင္းမွ အသားနုမ်ားအားလဲ စိတ္ေျပနေျပ ခ်စ္ဦးသူ ၏ နွဳတ္ခမ္းကဲ့သို ့စုတ္လို က စုတ္နိုင္ပါသည္။ ပူစီနံ ပါးပါးေလးထည့္ပါ ထိုေခြးသားဟင္း ၀ါး မိပါက မူးယစ္ရီေ၀ စြာျဖင့္ ၀ါး သူ ၏ ၀မ္းမီးကို သိကၡာရွိရွိ ေမႊးေမႊးပ်ံ ့ပ်ံ ့ ျငိမ္းေစပါလိမ့္မည္။
သို ့ေသာ္ ဘုန္းေတာ္ၾကီးေသာ ေခြး ကိုေတာ့ နတ္ရြာစံခိုင္းရပါလိမ့္မည္။


ျငိမ္းေဇဦး

1 comment: